mandag den 24. august 2015

Hvem? Stig Pryds!

Stig Pryds? Det er som om at man har hørt det navn før, ik?

Det kan meget vel passe, for Stig Pryds er en af Danmarks dygtigste fridykkere! Han er i skrivende stund på Cypern for at træne til DM og VM i dybde-fridykning, hvilket man roligt kan sige er hans arena. Han er indehaver af 2 dybderekorder i disciplinerne CNF (constant weight no fins - dybdedyk uden finner) og FIM (Free Immersion - trækker sig ned og op med armene).
Dybderne lyder på hele 73 m i CNF og 91 m i FIM - altså, 91 m ned men også op igen!!

Jeg mødte Stig en fredag aften ude i Højme Svømmehal. Der på kanten sad en gut med tatoveringer op ad arme og ben, og jeg tænkte: "Jaja, der er nok en der skal hjem og sige at han går til fridykning og tjene lidt street-credits!" Han åbnede munden og ud flød den fynske dialekt samtidig med at han stor-smilede. Han ville bare gerne prøve det der monofinne-sjov. I vandet plaskede han rundt med finnen på og hver gang hans hovede ploppede op, så man de kridhvide tænder, maske-kinderne og et vaske-ægte fedtmulegrin. Min første tanke blev manet godt og grundigt til jorden må man sige.

Efterfølgende blev Stig lokket til at deltage i Danmarksmesterskabet i Pool-fridykning - jeg husker ikke hans resultater helt præcist, men jeg husker at han fik charmet sig ind på hele fridykker-DK med den fynske dialekt og en masse sjov/gas!
Jeg havde givet en sponsorgave som præmie til DM - en træning med mig på kanten. Den vandt Stig og det blev startskuddet til mange mange flere træninger sammen.
Vi har trænet en del sammen i Nyborg og har hjulpet hinanden med at sikre den bedste træning. Vi har sparret sammen i hundredevis af timer på telefonen og motiveret hinanden til at træne når man var nede.

I fridykning er man afhængig af en makker i forhold til sikkerhed, men jeg synes også det er essentielt at få delt sin træning med en anden, for at sikre det store læringsudbytte. Måske din makker kan hjælpe dig med at finde frem til, hvorfor du går op på samme tidspunkt, eller kan hjælpe dig med at komme igennem svære træningspas osv. Det gælder i og for sig i alle slags træninger - jeg tror den største udvikling sker i det øjeblik man begynder at vende sin træning og sine tanker med en anden.
Jeg er afhængig af en makker at træne med!Som nævnt tidligere er Stig lige nu til DM og VM på Cypern.
DM ligger først med datoerne, 5.-10. september og efterfølgende VM fra d. 11.-20. september. At Stig allerede er dernede og er igang med sin træning skaber de næstbedste forudsætninger for stævnerne. Det bedste ville jo være at han boede dernede og kunne dykke året rundt, men når nu dette ikke er en realitet, så må man sige at en måneds træning op til er super! De forgående år har vi trænet en uge op til DM og det har været noget sammenpresset. Nu kan Stig stille og roligt lægge dybde på og vænne sig til trykket, vandet, springlag, stemningen og samtidig få passende med pause mellem træningsdagene. Han kører med 3 dages dyk og 1 dags hvile - hvilket er super fornuftigt. Selvom man ikke er træt efter de 3 første dage og bare har lyst til at træne videre, så er det godt med en tvungen pause, for på den lange sigt, så sætter det sig i kroppen som en slags tømmermænds-træthed.
En hollandsk fridykker, Jeanine Grasmeijer, skrev følgende om hendes følelse forud for en hviledag: "You know your training is going well when your friends have to talk you into taking a day off. We free divers are all addicts to the good feelings. Good dives are super energizing and inspiring, but don't be fooled! It's like a party drug, the hangover comes later."
Stigs tanker om dette års DM er at det bliver en slags træning op til VM. Det er alletiders træning til at finpudse de sidste konkurrence-formaliteter, som fx en knivskarp overflade-protokol.
En overflade-protokol er afslutningen på dykket. Atleten skal fjerne udstyr i ansigtet (maske, næseklemme mv) og så skal han give et ok efterfulgt af at han siger "I'm okay". Det lyder meget nemt, men efter et dyk til grænsen kan det være ret svært.

Men lige nu er det "bare" træning og ud fra daglige træningsrapporter tror jeg godt jeg kan røbe at vi har en Stig der er i top-form.
Hold øje på siden her, for når DM går igang vil jeg opdatere Jer med resultater og andre spændende personer at følge, bl.a. Stig Pryds' store konkurrent, Jesper Stechmann og Dena Parsa.